неделя, 19 април 2015 г.

СКУЧНО НЕДЕЛНО ЧЕТИВО.

През 2007-2008 г. гръцкият държавен дълг бе около 100% от БВП, по-висок от средното за ЕС, но не и безпрецедентно неуправляем.
 До 2014 г. дългът  скочи до 175% от БВП, по-висок, отколкото дори на Италия. Страната трябваше да вземе € 240 милиарда от тройката, за да се избегне неизплащане на дълга, стъпка, която би донесло на еврейските активи в немски и френски банки, които притежават гръцки облигации неприятни усещания.
Когато гръцкият фалит надвисна преди година, ЕС, МВФ и Европейската централна банка взеха над 80% от гръцкия държавен дълг, което даде възможност на частните банки да се измъкнат чисти за сметка на гръцките и европейските данъкоплатци,
включително и българските.
Икономистът Робърт Джонсън съобщи, че “високопоставени мениджъри от цял свят купуват летища и ферми в екзотични места като Нова Зеландия, защото се нуждаят от място където да избягат.” Твърденията му бяха потвърдени от брокери от далечни и екзотични за САЩ и Европа дестинации.

Външният дълг е мярка за  задълженията на една държава, капитали и лихви, които  тази държава трябва в крайна сметка да плати. Сумата включва не само правителствения дълг, но и задълженията на корпорации и физически лица към икономически субекти извън тяхната страна.
Отношението на задълженията,към БВП, предлага истината за състоянието на държавата.
За 2010 година, Великобритания-Външен дълг (като процент от БВП): 427.6%;
 Холандия-Външен дълг (като процент от БВП): 395.6%;
 Швейцария-Външен дълг (като процент от БВП): 390%;
 Белгия-Външен дълг (като процент от БВП): 345.6%;
 Дания-Външен дълг (като процент от БВП): 315.2%;
 Швеция-Външен дълг (като процент от БВП): 275%;
 Австрия-Външен дълг (като процент от БВП): 268.9%;
 Франция-Външен дълг (като процент от БВП): 247.2%;
 Португалия-Външен дълг (като процент от БВП): 231.5%;
 Норвегия-Външен дълг (като процент от БВП): 208.9%;
 Финландия-Външен дълг (като процент от БВП): 205.7%;
 Германия-Външен дълг (като процент от БВП): 189.4%;
 Испания-Външен дълг (като процент от БВП): 184.7%;
 Гърция-Външен дълг (като процент от БВП): 175.3%;
 Италия-Външен дълг (като процент от БВП): 154.6%;
 Австралия-Външен дълг (като процент от БВП): 108.8%;
 САЩ-Външен дълг (като процент от БВП): 95.9% за 2010 година. (За 2015 прогноза -102,7%).

Любопитен е анализът на Йон Хелевиг, водещ анализатор във финландската консултантска компания Awara Group.
В течение на дълги години прирастът на реалния,без натрупаните заеми брутен вътрешен продукт. във водещите западни държави е отрицателен,и само благодарение на мащабното нарастване на дълговото бреме, те съумяват да прикрият тази тревожна ситуация, отсрочвайки неизбежния крах на своите икономики.
 Истината се крие в  „ръста на реалния БВП, без нарастването на дълга“.

  Оказва се,че западните държави са загубили способността да гарантират ръста на собствените си икономики.
 Реалния мащаб на краха на испанската икономика например е цели минус 56%, което е ужасяващ показател. Ако обаче използваме общоприетата официална методика за изчисляване темповете на нарастване на БВП ( без да калкулираме нарастването на дълга), този показател спада до  -6,7%.
 Съответните показатели за държавите от еврозоната, като цяло, са -27,2% за прираста на БВП, отчитайки дълга, срещу едва -0,2%, според официалната методика за изчисляване темповете на прираст на БВП. Резултатите от изследването на Awaragroup показват, че дори в Германия се очертава почти катастрофална ситуация – там темповете на нарастване на БВП, ако извадим дълга, се равняват на -16,6%, при положение, че официалният показател за ръста на БВП е едва -0,7%.
  За Франция и Италия резултатите са силно отрицателни около минус 30%, за САЩ и Великобритания направо апокалиптични-  минус 43%  темпове на нарастване на реалния  БВП.

Нова голяма седморка от държави изпревари страните от Г-7 по брутен вътрешен продукт, съобщи „Файненшъл таймс”.
Неочакваните промени в баланса на световните сили беше разкрита след анализ на  доклад на Международния валутен фонд.
Новата голяма седморка включва страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и Мексико, Индонезия и Турция.
Това са седемте най-големи развиващи се икономики, които вече са по-големи от индустриализираните държави от Г-7, ако се вземе предвид техният брутен вътрешен продукт (БВП), измерен чрез паритета на покупателната способност. Според данните БВП на новата седморка възлиза на 37,8 трилиона долара, докато при Г-7 тя е достигнала едва 34,5 трлн. долара.
 Китай вече  задмина САЩ като най-голяма икономика в света. Русия заема шесто място в този рейтинг, изправарвайки Франция и Великобритания. Лондон вече отстъпва и на Индонезия, която зае девето място в света за най-голяма икономика, оставяйки Острова на десето място.

САЩ повишиха тавана на държавния дълг, за да избегнат фалит и тотален разпад на Щатите, поради не­възможност за изплащане на заплати на военни, полицаи и държавни служители. Световното им господство се крепи единствено защото енергийните ресурси в света се търгуват с необезпечени с нищо освен с илюзии и стара слава, американски долари.
 Украйна трябваше да раздели Европа и Русия дотолкова, че европейците изцяло да се откажат от сътрудничеството си с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ, по-здраво да се върже икономиката на Европа към икономиката на САЩ, а какво ще се случва с Украйна, никого не го интересува.
САЩ използва създадената от тях ситуация, за да откъсне икономически Европа от Русия и не дай-боже, Евразия и Китай и да изтъргува за себе си максимално благоприятни условия в контекста на преговорите за създаване на трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Брутният външен дълг на България  през юни 2014  е 37.915 млрд. евро (около 93.6% от БВП), показва статистиката на БНБ.
Колко е нарастнал в последните месеци под управлението на ГЕРБ ще изчакаме да видим.
Така или иначе,един от основните методи за изчисление и сравнение на дълговите позиции на дадена държава си остава съотношението външен дълг към брутен вътрешен продукт.    "Сравнението на задълженията и това, което една страна произвежда може да се използва за определяне на потенциала на тази страна да изпадне в ситуация на неплатежоспособност", пише CNBC.

Според списанието Global Finance, 5 от най-големите световни банки принадлежат на Ротшилд: френската BNP (активи от $ 3 трлн.), Royal Bank от Шотландия (2,7млрд ), от Великобритания HSBC Holdings ($ 2,4 млрд.) Френската Credit Agricole ($ 2,2 млрд.) и британската Barclays ($ 2,2 млрд.).
 Китай с помощта на Rothschild бързо увеличава запасите от  инвестиционно злато: през 2007 г. 600 т;  2008 г. 700 тона,  2014 над 1060 тона.
Русия обаче изпревари Китай по количество злато в международните си резерви,като в  края на юни 2014 златните резерви на Русия са достигнали 1094,7 тона, нараствайки в края на второто тримесечие на 2014 г. с 54 тона.

Защо лятото на 2011 г., в Ню Йорк беше арестуван  шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан?
Остана отворен въпрос.
Дали в услуга на американското  лоби и тяхната марионетка Никола Саркози или заради желанието на световния финансов елит да създаде контролиран от него финансов център, подчиняващ цялата финансова система?
  Това беше тежък удар макар и със смехотворни обвинения, и ден след ареста на Строс-Кан,от всички документи на Г-8 и на Г-20 изчезнаха даже намеците за "централна банка на всички централни банки".
С делото срещу Строс-Кан бе унищожен крайъгълният камък на "световният" финансов център.
 Кланът Ротшилд, който стоеше зад идеята на базата на контролираната от тях Финансова резервна система на САЩ да създадат "централна банка на всички централни банки" използвайки за това и Международния валутен фонд, не успя, провали се.
Строс-Кан го отнесе.

 Докато Вашингтон вкара Европа в авантюристични игри, в опит да "херметизира"  Русия, Китай тихо разширява влиянието си в региона на Европа, каза докторът на  политикоикономически науки Jack Rasmus.
 Китай постепенно измества световната хегемония на САЩ с новото си оръжие - Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции,като отнема значителна ниша в световната икономика, пише д-р  Jack Rasmus в Sounterpunch.
 САЩ останаха потресени,когато основният им  партньор и опора и в ЕС и в НАТО - Обединеното кралство, първо обяви,че става един от учредителите.
Германия, Франция, Италия, Люксембург, Швейцария, Великобритания и много други европейски страни се присъединиха към  новата банка с цел привличане на китайски инвестиции в техните големи компании.
 Примерът на европейските държави бе последван от Австралия и Сингапур от Южна Корея и Канада, както и много други доскорошни американски икономически съюзници, които в момента са ангажирани в обсъждането.
Според Rasmus, юана, не може да замести долара утре или в непосредствен краткосрочен план, и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции няма да замени МВФ и Световната банка веднага.

Ако Тихоокеанското партньорство-отговорът на САЩ на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции в Китай  се провали, Вашингтон ще претърпи второ поредно голямо поражение от Пекин в Азия, пише  Financial Times.
 "Спарингът" между Китай и САЩ в първия рунд бе  изцяло за Пекин,който засили своя мащабен проект в Азия - Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, пише  Financial Times.
Ако  първия тур завърши с поражение за САЩ, във втория,Вашингтон се опитва да убеди 11-те държави в региона на Азия и Тихия океан, да се присъединят към търговското споразумение "от следващото поколение ",проектът на Trans-Pacific партньорство (ТТП).Това е нещо подобно на  Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ,това което САЩ налагат на Европа.
 Критиците на платформата смятат, че TTP е създаден само в полза на американски корпорации и  самия проект е инструмент за реализиране на политическите цели на Вашингтон, а не модел за устойчиво и взаимно изгодното икономическо сътрудничество в региона.
 Рано или късно, юанът ще бъде признат за резервна валута, което ще удари  долара,твърди американският икономист Волф Рихтер в статия, публикувана портал Business Insider. Според него, Вашингтон може да само да забави  за определено време процеса, но не и да го предотврати.
 През март, заместник-директор на Народната банка на Китай, каза, че Китай вече е в преговори с МВФ по отношение на включването на юана в кошницата на резервните валути.
В този момент  кошницата включва долара, еврото, йената и британската лира.
 Кристин Лагард заяви, че въпросът не е дали да включи юана в  резервните валути,а кога да стане.

 Последното спасение на САЩ и ЕС засега е, че останалият свят все още изпитва традиционно доверие към техните валути и ги използва като резервни,а ползват и предимствата на монополния си статут. Това за момента осигурява  достъп до евтини дългови задължения, позволявайки им да стимулират националните си икономики със средствата на монетарната политика - „неограниченото печатане на пари“.

На фона на влошаващата се ситуация с дълга и намаляващия дял в глобалната икономика, има сериозни съмнения,че САЩ и ЕС скоро няма да могат да се възползват от тези предимства.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.