вторник, 27 юни 2017 г.

Старата слава на Англия с новия самолетоносач "Queen Elizabeth"?


Малко вероятно е "Господарката на моретата" да върне старото си величие единствено с новия самолетоносач,но британският флот, без съмнение, ще се засили.
Самолетоносачът  Queen Elizabeth  излезе в морето от кея в Шотландия, където бе построен. Над най-големият в историята на английския флот кораб се вдигна флага на Великобритания, но във флота, той ще влезе в края на тази година.
Тежките самолетоносачи британците започнаха да строят  през 2007 г. и  сега първият излезе на първо плаване. Съдбата на брата близнак "Принцът на Уелс",все още не е известна.Англичаните поради липса на средства се опитват да го продадат някоя от страните членки на НАТО, но поради високата цена  потенциални купувачи не са намерени и не влиза и в плановете на родния флот.
 Самолетоносачът "Кралица Елизабет" прави впечатление дори и на хора, които са го виждали само в снимки: дълъг 284 m и 70 м височина (измерена от кила).


Водоизместването е  70600 тона. Той е оборудван с два самолетни асансьори, които са в състояние да доставят от деветте палуби един самолет на минута, като е на борда може да поберат до 50 единици. Основната единица на бойни самолети F-35В.Изоставена е атомна силова установка поради високата  цена и на  самолетоносача са инсталирани две газови турбини с общ капацитет от 48000 к.с. и четири дизелови генератора, производство на общата енергия до 20 MW.Скорост  25 възла. Далечина на плаване 10,000 морски мили.

Кралица Елизабет е с екипаж от 670 души, което е много по-малко от самолетоносачите на САЩ.Рязко е намалено  времето на подаване както на самолети и хеликоптери на палубата,така  и на боеприпаси от погребите.Самолетоносачът "Кралица Елизабет"   е въоръжен с най-модерните бомбардировачи F-35B, които са идеални за палубната. Такива самолети  Великобритания в момента има само една дузина, и по този начин се сблъскват с нови покупки, имайки предвид, че самолетоносачът носи до 50  самолета.
За  F-35B вече има много оплаквания, включително за невидимия "стелт" система, която не е толкова ефективна. Най-малкото, руските и китайски системи за противовъздушна отбрана  много добре го виждат.В допълнение,корабът трябва да има охраняваща група от най-малко един крайцер, подводница и минимум четири ескадрени миноносци и фрегати и кораби за доставка,танкер, и медицински кораб.  Кралския военноморски флот трябва да отдели почти половината от бойния флот да придружава новия самолетоносач.
 Особено,като  се вземат предвид съобщенията от английската медии, които пишат за катастрофалното състояние на флота си, когато повечето от военните кораби и подводници не могат да излязат на море.
  Всички ударни подводни лодки на Великобритания са извън строя, но Министерството на отбраната не докладва на министър-председателя, съобщи наскоро The Sun.
Според източници на вестника, три ултрамодерни подводници проект  Astute за 1,2 милиарда £ всяка, са постоянно изправени пред технически проблеми, а четири подводници
 пр. Трафалгар са перманентно със сериозни проблеми.
 Сега на пет подводници отстраняват повреди и ги ремонират,а най-новата   Ambush след сблъсък с танкер близо до Гибралтар също е на ремонт.
 Само една подводница Astute остава на повърхността, обаче, тя не е преминала всички тестове.
  В състояние на готовност са стратегическит подводници проект Vanguard,въоръжени със стратегически ядрени ракети.

 Британското правителство скри неуспешно  изстрелване на ракета, край бреговете на Флорида.Британското правителство запази в тайна неуспешно пробно изстрелване на ракета, способна да носи ядрено оръжие, съобщи лондонският "Таймс". 
 Изпитанието е било извършено в края на юни край бреговете на Флорида дни преди важно гласуване в Британския парламент за удължаване на програмата "Трайдънт" за балистични ракети с подводно базиране.
Ракетата е показала "сериозни неизправности", но правителството е решило да скрие провала, за да не бъде дискредитирана програмата в очите на обществеността, пише "Таймс", като се позовава на високопоставен източник от военноморските сили. Според източника, пожелал анонимност, по върховете на правителството и въоръжените сили е настъпила "голяма паника", след като първият от четири години тест на британските сили за ядрено възпиране е завършил с провал.

 Американското правителство е поискало от Великобритания да запази подробностите относно неуспешното изпитание на ядрена ракета в тайна, съобщава вестник The Times, позовавайки се на източник, пожелал анонимност.
Представители от администрацията на бившия президент Барак Обама са призовали правителството на бившия британски премиер Дейвид Камерън да не коментира неизправността по време на изпитателен полет на ядрено оръжие от програмата „Трайдънт“.
За невъоръжена ракета D5 на стойност 17 млн. британски паунда се смята, че е била заличена чрез автоматично самоунищожаване, след като е била изстреляна от британска подводница край бреговете на щата Флорида.
Обвиненията за инцидента падат върху системата за обмен на данни на оръжейната система, която е американско производство.
В интервю за Би Би Си Тереза Мей отказа да отговори пряко на въпроса дали е знаела за неуспешното ракетно изпитание, предаде Асошиейтед прес.

Наскоро  Министерство на отбраната на Великобритания призна за грешки по време на строителството на новите британски есминци проект 45,заради които корабите излъчват силен подводен шум, който може да се чуе от руските подводници, пише Sunday Times.По презумпция бойните кораби се проектират максимално безшумни.В противен случай са лесна плячка за вражеските подводни лодки.
 Есминците за създаването на които бе похарчен £ 1 милиард, правели шум, който  руска подводница може да "чуе" на разстояние от сто морски мили.
Оказа се,че кралският флот праща кораба през зимата в Черно море,защото силовата му установка не може да работи нормално в топлите летни морски води.
Корабите от Проект 45, трябваше да са гордостта на англичаните и се считат за най-големите и най-мощните разрушители, построени за Кралския флот,обаче се повреждат в топлите води на Близкия изток.
Разваляли се постоянно при мисии във водите на Персийския залив.
 Командването на Британския кралски флот призна, че построените  шест разрушителя се развалят постоянно, защото двигателите им не са пригодени за топлите води на Персийския залив, писа по-рано The Guardian.
Според комисията по отбрана на британския парламент, газовите турбини „Ролс Ройс ВР-21“, които са монтирани на разрушителите „Тип-45“ не могат да работят при екстремни температури и ще се наложи да бъдат заменени с дизелови агрегати.
 Източници от компанията „Ролс Ройс“ заявиха, че турбините са били построени според поставените специфики, но не и за условията на Близкия изток, понеже не е имало „подобни отбелязани спецификации при поръчката“.
„Не може да имаме кораби, които да не могат да плават във води, по-топли от тези в пристанището Портсмут“, каза източник от Британския кралски флот.

 Разрушителят от Кралските военноморски сили на Великобритания „Дънкан”, който съпровождаше групировката от руски кораби начело с авионосеца „Адмирал Кузнецов”, бе избуксиран в пристанището Девънпорт, само два дни след като излезе в морето да следи руснаците,съобщи The Herald.  Самолетоносачите са един от видимите символи на военната мощ на САЩ и Великобритания обаче при сблъскване с по-сериозен противник те могат да се окажат „плаващи мишени”, счита анализаторът на американското издание National Interest Себастиян Роблин. За действие против брегови цели авионосецът трябва да се приближи достатъчно близо, тъй като радиусът на действие на палубните самолети F-35C без дозареждане във въздуха е около 1100 км. Приближаването до брега на такова разстояние обаче може да постави кораба под заплаха, се казва в публикацията.   Русия е сред водещите в тези въоръжения. Но и китайската противокорабна балистична ракета DF-21D има боен радиус около 1450 км и е способна да маневрира в полет. Според някои оценки, дори единствено попадение е способно да унищожи авионосеца, твърди авторът.   Огромна опасност за авионосците остават подводниците и то не само атомните, способни да остават под вода с месеци, но и относително малките.   Други подводници, като руските от проект 949, няма необходимост да рискуват и да се приближават до авионосеца и ескорта му – те са способни да атакуват целта с крилати ракети П-700 „Гранит” изпод водата от дистанции от порядъка на 600 км. А сега на хоризонта се задават руските хиперзвукови ракети „Циркон”.  Усъвършенстването на ракетното оръжие и подводниците обаче поставя под съмнение възможността авионосците да остават в безопасност при бойни действия против съпоставим по технологично равнище противник, заключава National Interst.


The Washington Times съобщи за поредните изпитания в Русия на най-новата хиперзвукова ракета „Циркон”, която, според автора на статията, представлява „квантов скок” в създаването на „асиметрично оръжие” за защита от ядрена атака.  
 Изпитанията на хиперзвуковата ракета „Циркон” 3М22 вървят от 2016 г. През април стана известно, че „Циркон” е превишил скоростта на звука 8 пъти (8М). Още преди 6 г. виден руски ракетчик обяви, че е възможно да бъде достигната скорост 12-13М.  
Радиусът на „Циркон” се приема около 400 - 500 км.   Серийното производство за ракетата е планирано да започне през 2017 г. Първи в света ще ги получат атомните ракетни крайцери „Пьотр Велики” и „Адмирал Нахимов”, а след това и многоцелевите атомни подводници от пето поколение.  Руснаците очевидно са решили инженерните проблеми при маневрения полет след достигане на хиперзвукова скорост, в условията на високи температури апаратът е обвит в облак от плазма, която може да изгори антените и външните сензори. Същевременно „Цирконите” са невидим от радарите именно заради плазмения облак.   Британското издание Daily Mail отбелязва, че средствата за ПВО на британския флот са способни да поразяват въздушни цели със скорост не повече от 3700 км/час, а „цирконите” достигат двойно повече.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.